Twoje uwagi
DO GÓRY
O nas
Redakcja
Kontakt

recenzje

Witold Dąbrowski | 11 maja 2015

szkoła projektowania graficznego

Szkoła projektowania graficznego to piąta edycja podręcznika przeznaczonego dla początkujących designerów. Zawiera on w sobie multum porad, instrukcji, sugestii i inspiracji dla każdego, kto chciałby zrobić pierwsze kroki w zawodzie projektanta, a także pragnie zaznajomić się z tą dziedziną twórczości.

Agnieszka Szypulska | 06 maja 2015

jak działa architektura?

Kto może powiedzieć, że zna się na architekturze? Ten, kto wie, gdzie postawić kolumnę, żeby cała konstrukcja się nie zawaliła, czy ten, kto umie całą tę konstrukcję zinterpretować? Według Witolda Rybczyńskiego – każdy. Każdy, kto tylko pała miłością do brył i detali.

Witold Dąbrowski | 03 kwietnia 2015

Opowieść punkowego ignoranta. „Podrzyj, wyrzuć, zacznij jeszcze raz” Simona Reynoldsa

Podrzyj, wyrzuć, zacznij jeszcze raz Simona Reynoldsa to intrygująca kronika przemian muzycznych przełomu lat 70. i 80. Już na wstępie książki autor bezwstydnie demaskuje się jako punkowy ignorant – czym momentalnie chwyta mnie za serce. Simon Reynolds wyznaje, że nigdy punku nie zrozumiał i nigdy nie poczuł owej „punkowej rewolucji”, która ma ponoć stanowić tak istotną cezurę w historii muzyki popularnej. Co więcej – Reynolds dobitnie zaznacza, że punk w istocie żadną cezurą się nie stał, że był to jedynie ostatni, widowiskowy wybuch starej pierwotnej rockowej energii i jako taki zamykał tylko pewien okres, ale nie otwierał kolejnego. Prawdziwie rewolucyjne było dopiero to, co przyszło po punku i co – niekiedy wymiennie – określa się mianem postpunku i nowej fali.

Magdalena Pawłowska | 23 marca 2015

masturbacja w wersji komiksowej - „spust” joe’ego matta

Mądre przysłowie przestrzega przed ocenianiem książki po okładce. Wykluczyłabym jednak spod wpływu tej cennej rady komiksy – tutaj sprawa ma się nieco inaczej. Ich okładki, najczęściej zaprojektowane przez samego autora, dają wgląd w zawartość chronionych stronic dużo mocniej niż ma to miejsce w przypadku literatury. To tak, jakby zamieścić na obwolucie powieści trafny cytat zamiast grafiki.

Agnieszka Szypulska | 09 marca 2015

Jak rozgniewać Szackiego?

Dobry kryminał poznaję po tym, że wraz z czytaniem kolejnych stron książki zapominam o jego fikcyjności i nie mam wątpliwości, że morderca w każdej chwili może wejść przez drzwi mojego mieszkania. Cenię go jeszcze bardziej, gdy niewiele myśląc odkładam lekturę, żeby sprawdzić, czy na pewno zamknęłam wspomniane drzwi na klucz.

Witold Dąbrowski | 06 marca 2015

cień hiroszimy

Być może to tylko moje wrażenie, ale zdaje się, że pośmiertna kariera Andrzeja Wróblewskiego zaczyna nabierać tempa. Po znakomitej, gigantycznej, dwujęzykowej publikacji Unikanie stanów pośrednich (zainteresowanych odsyłam do recenzji mojego autorstwa) przyszedł czas na poważną wystawę Recto / Verso w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie.

Katarzyna Osior, Magdalena Pawłowska | 27 lutego 2015

połowa twarzy greya

O tym filmie przeczytacie wszędzie: na portalach (pop)kulturalnych, w czasopismach opinii, w postach znajomych na Facebooku, w wypowiedziach psychologów, feministek i kur domowych. Pięćdziesiąt twarzy Greya można obśmiewać, przeklinać i mieszać z błotem, ale trzeba przyznać, że to fenomen na ogromną skalę – zarówno seria książek, jak i film obecny w kinach od Walentynek. Nie mogłyśmy obok takiej osobliwości przejść obojętnie, stąd połowa twarzy Greya, czyli 25 naszych luźnych refleksji, specjalnie dla Was.

Magdalena Pawłowska | 09 lutego 2015

W krainie mrocznej baśni. „Quiet Little Melody. A simple Fairytale”

Sebastian Skrobol na co dzień tworzy grafikę i animacje do gier komputerowych oraz projekty stron www, plakatów koncertowych i logotypów – słowem wszystkiego, co mogłoby ładnie wyglądać. Ma na swoim koncie także kilka prac komiksowych, ale to dzięki wygraniu II edycji stypendium sklepu Gildii Komiksu mógł poświęcić więcej czasu swojej pierwszej powieści graficznej.

Antoni Kaja | 23 stycznia 2015

Za zasłoną normalności czyha przebudzona groza. Stephena Kinga hołd mistrzom gatunku

Wraz z chwilą, gdy młody Jamie Morton spotkał wielebnego Charlesa Jacobsa, jego życie uległo nieodwracalnej zmianie. Samo przybycie nowego pastora do rodzinnego miasteczka chłopca wlało w nie dużo nowej energii – dzielił się on z młodszymi zaraźliwą fascynacją elektrycznością, a nawet czynił prawdziwe cuda. Wszystko to zmieniły dwa wydarzenia: tragiczny wypadek, w którym zginęła rodzina duchownego oraz szokujące ostatnie kazanie pastora. Jamie nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że pomimo upływu lat historia wcale nie dobiegła końca. Piąta osoba jego dramatu ma w związku z nim własne plany, a pobudki, które nią kierują, nie są szczególnie dobre...

Antoni Kaja | 21 stycznia 2015

Noce (i dnie) Moskwy

Moskwa. Z pozoru w miarę zwyczajna metropolia kusząca swym egzotycznym czarem. Aby jednak ujrzeć jej prawdziwe oblicze, trzeba, tak jak Anton Goredecki, odkryć, że jest się Innym. Wtedy życie zaczyna przypominać bajkę. Szkoda tylko, że taką, jakiej nie powstydziliby się bracia Grimm…

Agnieszka Szypulska | 19 stycznia 2015

zobrazowany "proces"

Jak to możliwe, żeby być w więzieniu i jednocześnie móc normalnie funkcjonować? Nadzorca przekazujący Józefowi K. raczej smutne wieści o aresztowaniu powiedział: „Ach tak, (...) pan jest aresztowany, pewnie, ale nie powinno to panu przeszkadzać w wykonywaniu zawodu. I nie powinno to również wpłynąć na codzienny tryb pańskiego życia”[1]. Niewinność wystarczy.

Antoni Kaja | 16 stycznia 2015

nic nowego pod słońcem

Sopot. Jest akurat 16:21. W pewnym zwykłym, acz przytulnym, miejscu zamieszkania sporej postury osobnik o imieniu Antoni czyta napisany właśnie tekst. Kiwa głową z rozwagą.

Antoni Kaja | 14 stycznia 2015

Świat Alternatywny Jarosława Jaśnikowskiego – wycieczka z przewodnikiem

Jarosław Jaśnikowski, urodzony w 1976 roku, należy do grona rodzimych artystów, którzy większą renomę zyskali za granicą. Wymienia się go wśród najwybitniejszych polskich surrealistów, a w pracach dostrzega inspiracje Salvadorem Dalim czy Wojciechem Siudmakiem. Artysta wypracował jednakże własny, szalenie wyrazisty styl, którego cechy prezentuje w znakomity sposób autorski album, wydany w 2013 roku. Odbiorca może zapoznać się przy tym nie tylko z najistotniejszymi dziełami twórcy, lecz także z ich wspólnym mianownikiem – eterycznym, onirycznym i niepojętym Światem Alternatywnym.

Witold Dąbrowski | 12 stycznia 2015

Henryk Tomaszewski w pigułce

Najnowsza publikacja poświęcona Henrykowi Tomaszewskiemu zawiera w sobie wszystko to, co niezbędne, by powstał dobry album poświęcony sztuce. Mamy więc: mnóstwo dobrej jakości reprodukcji dzieł twórcy, sporo zdjęć i archiwaliów oraz kilka nie za długich, ale bardzo interesujących tekstów autorstwa wybitnych znawców tematu.

Agnieszka Szypulska | 09 stycznia 2015

nie tylko owidiusz radzi, jak kochać

Europa ma rewolucję seksualną już za sobą. Niektóre krainy geograficzne wzięły w niej udział wcześniej, inne – nieco później, jeszcze inne – dużo później. Można mówić o seksie publicznie, należy opowiadać o sposobach kontrolowania zapłodnienia i trzeba przekazywać wiedzę na temat chorób przenoszonych drogą płciową. Jednak nie edukacja ma być teraz najważniejsza.

Magdalena Pawłowska | 07 stycznia 2015

obrazem o munchu

Zdarza się czasem, że oryginalne i niespotykane wcześniej rozwiązanie formalne od razu wydaje się naturalne, w pełni uzasadnione, jedynie słuszne i godne naśladowania. Tak właśnie odebrałam połączenie komiksu i autobiografii malarza – odkąd przeczytałam Muncha Steffena Kvernelanda.

Witold Dąbrowski | 05 stycznia 2015

ikona polskiego malarstwa

Rozmowy z Jerzym Nowosielskim to zbiorcza reedycja wszystkich tomów z rozmowami przeprowadzonymi przez Zbigniewa Podgórca z Jerzym Nowosielskim na przestrzeni lat 1971–1996. Seria składająca się z trzech części (Wokół Ikony, Mój Chrystus, Mój Judasz) ukazywała się dotychczas jedynie w niewielkich nakładach, co sprawiło, że stała się literackim rarytasem. Wydawnictwo Znak zdecydowało się zebrać całość w jednej, pokaźnej publikacji, dodając do niej cztery nowe, poprzednio niepublikowane rozmowy. Dzięki temu zyskaliśmy dostęp do wszystkich zapisów żywiołowych debat, prowadzonych między Podgórcem – wybitnym znawcą Rosji i świetnym dziennikarzem, znanym ze swych rozmów z Tarkowskim i wieloma innymi przedstawicielami rosyjskiej kultury – a samym Nowosielskim.

Piotr Wróblewski | 30 grudnia 2014

królowa krwawi

Gitara, perkusja i… to wszystko. W dobie multibandów, efektów i sampli na scenie pojawiają się dwaj faceci. Grają prosto, ale nie można przestać ich słuchać. Nazywają się Royal Blood, są nadzieją rocka i niedługo wystąpią w Warszawie.

Michał Ciemniewski, Piotr Wróblewski | 06 grudnia 2014

wielki spektakl drobnej kobiety

Było jak w musicalu: muzyka, zwroty akcji, kreacje grupowe i gwiazda – Isabelle Geffroy, czyli Zaz. Jej koncert na festiwalu Francophonic przeniósł nas z zimnej Warszawy do wrzącego centrum paryskiej bohemy.

Agnieszka Szypulska | 05 grudnia 2014

perła północy

Nietrudno dziś zauważyć, że panuje moda na przedwojenną Warszawę. Mieszkający tu z dziada pradziada mogą zapytać babcie, dziadków, wujków i ciocie o to, jak było w tym mieście przed jego niemal całkowitym zniszczeniem. Jednak nie każdy ma szansę to zrobić, bo ludzie, no cóż, umierają zawsze nieco za wcześnie, pozostawiając po sobie mało odpowiedzi i mnóstwo pytań. A te najczęściej rodzą się za późno.

Piotr Wróblewski | 03 grudnia 2014

w stolicy wystawiali muzykę

Najważniejsza impreza branży muzycznej w Polsce? Być może. W tym roku czegoś jednak zabrakło. Europejskie Targi Muzyczne CJG 2014 okazały się gorsze niż te ubiegłoroczne, ale nadal interesujące.

Michał Ciemniewski, Piotr Wróblewski | 30 listopada 2014

w oparach schulza

Transowo-narkotyczny koncert w warszawskim Składzie Butelek. Zbyt elektroniczni vs niezwykle klimatyczni. „Dają radę, ale…”, czyli Michał i Piotrek wraz z ich spojrzeniami na występ zespołu Bruno Schulz.

Antoni Kaja | 28 listopada 2014

Oczami Shauna Tana: Proza życia nie taka prozaiczna

Shaun Tan to australijski pisarz i ilustrator, laureat wielu nagród, w tym tej imienia Astrid Lindgren. Świat jednak poznał go na dobre dopiero wtedy, kiedy krótkometrażowa, animowana adaptacja jego opowiadania Zguba została nagrodzona Oscarem. Wtedy też jego wizualnie olśniewające dokonania zaczęły trafiać także do Polski.

Witold Dąbrowski | 08 listopada 2014

od bauhausu do zamka błyskawicznego

B jak Bauhaus – czyli inaczej Alfabet współczesności – to zbiór krótkich, luźnych esejów, opowiadających o różnych obliczach współczesnego dizajnu. Autor publikacji, brytyjski krytyk Deyan Sudjic, dyrektor Design Museum w Londynie, bardzo swobodnie i całkiem sprawnie kreuje subiektywną listę zjawisk, które w jego odczuciu odmieniły oblicze świata oraz ukształtowały naszą współczesność – a w każdym razie jej wizualną sferę.

Agnieszka Szypulska | 07 listopada 2014

Sztuka w służbie idei. Mozaika warszawska

Na rynku książki bez trudu znajdziemy przewodnik po Warszawie dla każdego. Interesuje Cię powstanie warszawskie? Architektura socrealistyczna? Historia cmentarzy? Spokojnie, zaraz do Twych rąk trafi odpowiedni spacerownik czy inny miejski bedeker.

Agnieszka Szypulska | 27 października 2014

Komandos z Jazdowa. „Martwe popołudnie” Mariusza Czubaja

Miłośnikom kryminałów zapewne znane jest nazwisko Jerrego Bruckheimera, producenta seriali akcji. Duża część spośród nich ma zbliżoną nazwę i bardzo podobną konwencję – CSI: Kryminalne zagadki Nowego Jorku / Miami / Las Vegas… Każdy odcinek zaczyna się od porywającej sekwencji, w której zawsze ktoś ginie. Tak też wygląda pierwsza scena Martwego popołudnia, najnowszej powieści Mariusza Czubaja.

Antoni Kaja | 10 października 2014

Hideout: Przed samym sobą się nie ukryjesz

Seiichi oraz Miki, próbując zapomnieć o utracie syna w tragicznym wypadku i uratować swoje małżeństwo, udają się na wycieczkę na iście rajską wyspę. Sęk w tym, że mężczyźnie przyświeca inny cel – aby uwolnić się od bolesnych wspomnień, rozpocząć zupełnie nowe życie, zamierza on pozbyć się swojej połowicy. Niedoszłego mordercę czeka przykra niespodzianka: ucieczka żony to wcale nie najgorsze, co może go spotkać. Wyspa ma bowiem bogatą historię, a w jej jaskiniach kryją się mroczne tajemnice. Z ciemności potencjalnych przybyszów obserwują wyłupiaste oczy…

Antoni Kaja | 08 października 2014

A imię jej Remina, niszczycielka światów

Junji Ito to taki Stephen King mangi spod znaku grozy, mistrz makabry i przerażenia, autor, którego dzieła, niezależnie od tego, czy udane, czy nie, nigdy nie schodzą poniżej pewnego poziomu. Oficyna Japonica Polonica Fantastica wpierw zapoznała polskiego czytelnika z jego – jak do tej pory bezkonkurencyjną – Uzumaki. Spiralą, by potem popsuć nieco wrażenie przeszarżowanym Gyo. Odorem śmierci. Na szczęście w dalszej kolejności czekał niesamowity Black Paradox, komiks krótki, ale zapadający w pamięć. Remina. Gwiazda piekieł zdaje się potwierdzać schemat sinusoidy, prezentuje się bowiem nieco słabiej niż poprzedzająca ją pozycja. W tym roku do polskich księgarń ma trafić także debiut mangaki: pierwszy tom komiksu Tomie, czyli opowieści o dziewczynie władającej mrocznymi mocami. Jest na co czekać.

Antoni Kaja | 26 września 2014

Banici dwóch światów. Kroniki latającej piramidy

Enki Bilal to jedna z ikon komiksu frankofońskiego, jedno z nazwisk, o których powinien mieć pojęcie każdy szanujący się fan powieści graficznej. Wydawnictwo Egmont podjęło świetną decyzję, aby przypomnieć czytelnikom bodaj największe dzieło tego twórcy – powstałą w ciągu piętnastu lat Trylogię Nikopola. Starając się zebrać resztki mojego obiektywizmu, postaram się wyjaśnić, czemu tę pozycję po prostu trzeba znać.

Magdalena Pawłowska | 19 września 2014

Wielowymiarowa auto/biografia z "daddy issues" w roli głównej

Oczko w głowie tatusia, komiks wydany niedawno przez Wydawnictwo Komiksowe, może kusić. Na pierwszym miejscu historią Jamesa Joyce'a i jego córki Lucii, a w drugiej kolejności: podejmowaną problematyką, nagrodą Costa Book Award dla najlepszej książki biograficznej oraz/lub małżeńską współpracą Mary (badaczki zagadnień języka, gender i władzy) i Bryana (twórcy komiksów) Talbotów. Czy jednak w równej mierze spełni oczekiwania każdego, kto po tę publikację sięgnie, bez względu na kierujące nim powody? Mała podpowiedź poniżej.

Antoni Kaja | 12 września 2014

wayward pines - tu szczęście jest przymusem. Witamy ponownie!

W pięknym miasteczku pośród malowniczych gór życie płynie bardzo spokojnie. Ludzie wstają wcześnie rano i spożywają śniadanie w towarzystwie swoich rodzin. Potem pokornie zmierzają ulicami ku codziennym obowiązkom. Po południu do domu wracają rodzice, zmęczeni po bezcelowej pracy, oraz dzieci, którym nie wolno dzielić się z dorosłymi szczegółami szkolnego dnia. Między godziną dziewiętnastą a dwudziestą każdy mieszkaniec miasteczka włącza radio, aby posłuchać znanych muzycznych kompozycji wykonywanych przez Hectera Gaithera, lokalnego pianistę. Okazjonalnie zdarzają się sąsiedzkie odwiedziny, a potem – w bezpiecznej przystani własnych łóżek – szczęśliwe pary oddają się sypialnianym rozrywkom.

Witold Dąbrowski | 09 września 2014

doświadczyć andrzeja wróblewskiego

Unikanie stanów pośrednich to księga, która przytłacza czytelnika już przy pierwszej próbie zapoznania się z nią – po to tylko, aby zmiażdżyć przy następnej. Ten ponad 700-stronicowy kolos imponuje zarówno pokaźnymi gabarytami, jak i wszystkim, co znajduje się na wielkich stronicach. Mamy do czynienia z ciężką, dużą (format 22 x 28 cm) publikacją, stanowiącą po części biografię, po części kronikę, monografię, album i archiwum. Głównym bohaterem tego niezwykłego wydawnictwa jest Andrzej Wróblewski – prawdopodobnie najwybitniejszy polski malarz XX wieku, a na pewno jeden z tych, którzy do tego miana mogą spokojnie pretendować.

Magdalena Pawłowska | 02 września 2014

komiksowe kronikarstwo na szóstkę z plusem

Raz na jakiś czas, niezbyt często, trafiają się w życiu filmy, piosenki, książki czy komiksy, które – gdyby przybrały ludzką postać – mogłyby stać się naszymi bratnimi duszami, najlepszymi przyjaciółmi, drugimi połówkami; są bowiem jakby właśnie dla nas stworzone, świetnie się przy nich bawimy, doskonale je rozumiemy, często o nich myślimy. W tym roku wydawnictwo kultura gniewu takiego komiksowego przyjaciela mi sprezentowało, publikując Kroniki jerozolimskie Guy Delisle'a.

Antoni Kaja | 31 sierpnia 2014

słoń, stulatek i kupa forsy

„Jest, jak jest, i będzie, co będzie” – takiej życiowej postawy nauczyła matka głównego bohatera książki Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął, podczas gdy jego ojciec zajęty był szerzeniem w Rosji mało popularnej idei antykoncepcji. I tą też maksymą bohater ów kierował się w dalszym życiu, czego rezultatem jest jego niesamowita odyseja, w której ogromną rolę odgrywają przypadek oraz niesłychane szczęście. Jonas Jonasson w swojej debiutanckiej powieści zaprasza czytelników do wysłuchania gawędy o człowieku, który był przyjacielem Francisca Franco oraz Mao Zedonga, srodze naraził się Stalinowi, a także pił w towarzystwie przyszłego prezydenta Stanów Zjednoczonych – Harry’ego Trumana. A to dopiero początek…

Michał Ciemniewski | 23 sierpnia 2014

g-l-o-r-i-a artis

Wiele spośród tych gwiazd muzyki punkowej, które zdążyły się już zestarzeć, jedynie odcina dziś kupony od swojego dorobku, bawiąc się raczej w jego muzealne odtwarzanie. Na pewno jednak nie można tego powiedzieć o Patti Smith. Na koncercie w Warszawie udowodniła ona, że rock’n’roll wciąż je jej z ręki.

Antoni Kaja | 18 sierpnia 2014

wiele hałasu o laurę

Minęło ponad dwadzieścia lat, a świat nie zapomniał o Miasteczku Twin Peaks Davida Lyncha, co więcej – 16 lipca widzowie zostali uraczeni od dawna wyczekiwanymi usuniętymi scenami z filmowej kontynuacji oraz samego serialu. Czemu o tym piszę? Bo to zaledwie jeden z symptomów niemalejącej popularności, którą cieszy się deliryczna opowieść o morderstwie Laury Palmer. Kolejnym jest pojawianie się na półkach coraz to liczniejszych pozycji książkowych opatrzonych etykietką „w klimacie Twin Peaks” czy „dla fanów kultowego serialu Lyncha” (sam miałem już okazję recenzować jedną z nich). Co wyróżnia na ich tle Laurę J.K. Johanssona? To, że została w rzeczywistości napisana przez… tandem popularnych fińskich scenarzystów telewizyjnych oraz filmowych! Często bywa tak, że gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. Czy w tym wypadku jest podobnie?

Antoni Kaja | 16 sierpnia 2014

Witamy w Wayward Pines – Piekle, gdzie wszystko jest piękne

W dolinie pomiędzy malowniczymi szczytami, pośród gęstwiny wiekowych, olbrzymich sosen leży niewielkie amerykańskie miasteczko. Domy są w nim piękne, w starym stylu, z werandami i idealnym trawnikiem. Stoją przy spokojnych ulicach, które przecinają zabudowania w uporządkowany sposób. Projekt na miarę utopii Thomasa More’a. Ucieleśnienie amerykańskiego snu. Doskonałe miejsce na wakacje, urokliwa oaza, ucieczka od cywilizacji do ostoi dzikiej natury oraz widoków zapierających dech w piersiach. 

Antoni Kaja | 04 sierpnia 2014

Gdzie oni są? Lament pozostawionych

14 października 2% ludzkości po prostu przepada bez śladu, tysiące osób rozpływają się w powietrzu. Są pośród nich mężczyźni oraz kobiety, tak ci cnotliwi, jak i ci niegodziwi, przedstawiciele różnych ras, wyznań, orientacji seksualnych. Z tego też powodu wielu osobom trudno jest zaakceptować oficjalną wersję wydarzeń: oto nastąpiło przepowiedziane Wniebowstąpienie. Rodzą się nowe religie, powracają dawne światopoglądy. Każdy stara się jak może przywyknąć do nowej rzeczywistości i praktycznie nikomu nie przychodzi to z łatwością...

Antoni Kaja | 20 lipca 2014

zabójcze igraszki pana mercedesa

Wbrew napisowi widniejącemu na tylnej części okładki nową książkę króla horroru uznać powinniśmy nie tyle za powieść stricte detektywistyczną (choć pełno w niej nawiązań do tego gatunku), co raczej za rasowy amerykański thriller. W dorobku autora nie brakuje pozycji, którym przypiąć można by podobną łatkę, jednak Pan Mercedes to z pewnością jego debiut w domenie Cobena, Pattersona i im podobnych twórców. Debiut, dodajmy, zdecydowanie udany.

Katarzyna Osior | 14 lipca 2014

Językowy obraz sfingowanego świata. Karl Ove Knausgård, „Moja walka

Śmiało można powiedzieć, że imponujących rozmiarów (548 stron, a to zaledwie pierwsza część spośród już napisanych sześciu) powieść Karla Ovego Knausgårda podbija rynki czytelnicze na całym świecie. Niemalże w każdym artykule prasowym czy wywiadzie z twórcą zaznacza się wyraźnie, że już co dziesiąty obywatel Norwegii postawił na swojej półce Moją walkę.

Antoni Kaja | 09 lipca 2014

poczet smoków polskich

Nowa publikacja wydawnictwa BOSZ to prawdopodobnie pierwsza pozycja w pełni poświęcona tematyce rodzimych skrzydlatych bestii. Mogła więc, dzięki swej unikalności, okazać się kompendium z wszech miar wyjątkowym. I takim też jest, lecz daleko jej do doskonałości.

Agnieszka Szypulska | 04 lipca 2014

gropius pyta o pełnię

Na początku XX wieku Carl Benscheidt, niemiecki przemysłowiec, zlecił Walterowi Gropiusowi i Edwardowi Wernerowi wybudowanie fabryki obuwia. Młodzi architekci potraktowali to zlecenie jako świetną okazję do zaprezentowania swoich umiejętności oraz ukazania możliwości, które niosą za sobą nowe technologie i materiały. Powstała w ten sposób hala jest do dzisiaj jednym z największych zabytków architektury modernistycznej. Do tego stopnia, że od 2011 roku fabryka Fagus w Alfeld znajduje się na liście UNESCO.

Antoni Kaja | 29 czerwca 2014

Na granicy dwóch światów, czyli oniryzm i magia w

Tony Sandoval to postać zdecydowanie znana w komiksowym światku – także polskim, o czym świadczy chociażby to, iż był on zarówno gościem niedawnego festiwalu Komiksowa Warszawa, jak i wykonawcą plakatu promującego tę imprezę – a jego dotychczasowe albumy (wszystkie wydane przez Timofa) sprawiły, że oczekiwania względem kolejnych znacząco rosną. Czytelnikowi nie grozi jednak rozczarowanie: Wąż wodny pozytywnie wyróżnia się na tle uprzednich dokonań rysownika.

Witold Dąbrowski | 24 czerwca 2014

praktyczny poradnik dla artystów

Praktyczny poradnik dla artystów to wydane przez Stowarzyszenie SZTUKA CIĘ SZUKA dzieło niewielkiej grubości, którego celem jest przybliżenie młodym adeptom sztuki tajników polskiego środowiska artystycznego. Książka składa się z kilku części: pierwsza pełni funkcję wstępu, druga stanowi próbę socjologicznej analizy współczesnego rynku sztuki, trzecia zaś omawia najbardziej popularne zagadnienia prawa autorskiego, wykorzystując do tego celu konkretne przykłady. Dwa ostatnie fragmenty zawierają leksykon i biogramy autorek.

Agnieszka Szypulska | 19 czerwca 2014

komiks pauperum

Jednym z bardziej znanych zabytków piśmiennictwa późnośredniowiecznego jest tak zwana Biblia Pauperum, czyli pewnego rodzaju książkowy zestaw obrazków ilustrujących tekst biblijny. Niezależnie od autora i okresu, w którym tego typu publikacje powstawały, najczęściej składały się one z trzech głównych scen. W centralnym punkcie niemal zawsze umieszczano scenę nowotestamentową – tak, żeby po jej bokach mogły znaleźć się dwa ujęcia przedstawiające starotestamentowe wydarzenia, które według egzegezy zwiastowały nadejście świata opisanego właśnie w Nowym Testamencie. Pomagało to odbiorcom między innymi w zapamiętaniu związków typologicznych między tymi dwiema księgami.

Agnieszka Szypulska | 11 czerwca 2014

prawo do żądania

Trasa pospiesznego autobusu, którym w ciągu piętnastu minut mogę dojechać z domu do centrum Warszawy, uległa ostatnio zmianie. Korekta okazała się raczej kosmetyczna, racja – dodano jeden przystanek, i to w dodatku na żądanie. Prawda jest jednak taka, że zawsze znajdzie się ktoś, kto akurat na tym przystanku zechce wysiąść. Początkowo nieco mnie to frustrowało. Przez dodanie postoju trasa mojego autobusu różni się od trasy zwykłej linii trzema przystankami, przyspieszenie staje się zatem wyłącznie umowne. Z czasem jednak zauważyłam, jak bardzo autobus pustoszeje, ruszając z tego nieszczęsnego przystanku.

Witold Dąbrowski | 06 czerwca 2014

projektant - czyli kto? Agata Szydłowska, „Miliard rzeczy dookoła”

Miliard rzeczy dookoła to zbiór dwunastu otwartych wywiadów, które Agata Szydłowska, krytyczka i kuratorka dizajnu, przeprowadziła z młodymi polskimi projektantami graficznymi. Używam tu określenia samej autorki – zwraca ona uwagę na spontaniczny i swobodny charakter rozmowy, polegającej na podążaniu za wątkami, które pojawiają się w trakcie jej trwania. Ze względu na otwartą formę wywiady te są bardzo różne, we wszystkich jednak porusza się tematy inspiracji, podejścia do zawodu, metod działania, problemów i radości, z którymi stykają się projektanci i dizajnerzy w związku ze swoją pracą.

Magdalena Pawłowska | 12 maja 2014

Artyzm czy nie artyzm? Bart Beaty, „Komiks kontra sztuka”

Skąd pochodzimy? Kim jesteśmy? Dokąd zmierzamy? Czy komiks to sztuka? Wszystkie te pytania wiąże ze sobą doniosłość problemu przez nie poruszanego oraz niemożność podania prostej, jednoznacznej i wyczerpującej odpowiedzi. I chociaż minęły już czasy, kiedy na to ostanie zdanie pytające reagowano oburzeniem i negacją niezmąconą żadnymi wątpliwościami, to niestety nie nadeszły jeszcze takie, które przyniosłyby zdziwienie powyższym dylematem i odpowiedź kategorycznie twierdzącą.